Een remix is vaak een bewerkte versie van één of meerdere bestaande muziekwerken. Denk bijvoorbeeld aan een bestaand werk dat in een nieuw jasje wordt gegoten of een mash-up van een paar bestaande werken. Er zijn vele variaties mogelijk. Niet iedere aanpassing van een bestaand werk is een bewerking in de zin van de auteurswet. De bewerker kan een eigen auteursrecht krijgen op zijn bewerking, mits de bewerking voldoende origineel is. Voor de repartitie van Buma/Stemra geldt dat er geen sprake is van een bewerking als precies dezelfde compositie uitgebracht wordt in een andere toonsoort of als er enkel stemmen aan het werk toegevoegd worden. In het algemeen gaat het om eenvoudige praktische toevoegingen die geen wezenlijke bijdrage leveren tot het muziekwerk.
Als er een nieuw werk ontstaat, is het belangrijk dat dit werk via de portal van Buma/Stemra wordt aangemeld en dat er een soundfile van het werk via de portal wordt geüpload.
Niet de maker van het originele werk
Voor het maken van een bewerking heeft een bewerker vooraf toestemming nodig van de originele makers van dat werk. De toestemming voor een bewerking kan uitsluitend verkregen worden via de rechthebbenden. Als de oorspronkelijke componist of tekstdichter wordt vertegenwoordigd door een muziekuitgeverij (door een uitgavecontract) dan kun je de toestemming over het algemeen regelen via de muziekuitgeverij. Is er geen sprake van een muziekuitgeverij dan moet je zelf aan de slag om de oorspronkelijke componist of tekstdichter te benaderen en de toestemming aan hen te vragen. Buma/Stemra kan namens hen geen toestemming verlenen voor het maken van bewerkingen. Rechthebbenden kunnen toestemming weigeren of aan de toestemming voorwaarden verbinden.
Naast het al dan niet weigeren van de toestemming voor bewerking heeft de maker de zogenaamde persoonlijkheidsrechten. De persoonlijkheidsrechten (of morele rechten) blijven altijd bij de maker van de werken en kunnen bijvoorbeeld niet worden overgedragen aan Buma/Stemra. Persoonlijkheidsrechten beschermen de persoonlijke band tussen de maker en zijn werk. Rechthebbenden kunnen hier een beroep op doen en zich verzetten tegen “elke misvorming, verminking of aantasting van het werk, welke nadeel zou kunnen toebrengen aan de eer of de naam van de maker of aan zijn waarde in deze hoedanigheid of het recht op vermelding van zijn naam”. Daarnaast kunnen zij zich bijvoorbeeld verzetten tegen openbaarmaking van zijn werk onder een andere naam.
Autorisatie
Als een liedje/werk bewerkt wordt in de vorm van een remix, hebben de originele makers nog steeds het auteursrecht op het werk. Mocht de bewerker aanspraak willen kunnen maken op het auteursrecht van dit nieuwe werk en een vergoeding als bewerker willen ontvangen, dan zal dit uit de schriftelijke toestemming (autorisatiecontract) moeten blijken. Een bewerker krijgt namelijk alleen uitgekeerd van Buma op het gebruik van de bewerking als voor het maken van de bewerking schriftelijke toestemming is verleend en uit de toestemming blijkt dat aan de bewerker een bewerkersaandeel wordt toegekend.
Door hen bijvoorbeeld een brief te sturen kan er toestemming gevraagd worden aan de originele tekstschrijver en componist om als bewerker ook mee te delen in de Buma/Stemra opbrengsten van de bewerking.
Wanneer een bewerker autorisatie heeft gekregen, kan de nieuwe versie van het werk aanmeld worden bij Buma/Stemra. Het is dan belangrijk dat de (schriftelijk) autorisatie als bewijs meegestuurd wordt. Alleen dan wordt de bewerker opgenomen in de copyrights van de nieuwe versie en ontvangt de bewerker een vergoeding voor het gebruik van het nieuwe werk. Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om de nieuwe titel iets te laten afwijken van het origineel.
Samples gebruiken in een remix
Voor het gebruiken van een sample is toestemming nodig van de originele rechthebbenden van het werk. Toestemming kan gevraagd worden bij de uitgever of rechtstreeks bij de componist/tekstschrijver van het nummer. Bij het gebruiken van een sample wordt er een ‘bestaande opname’ gebruikt. Voor het gebruik van een opname is toestemming nodig van de mastereigenaar van de opname. In veel gevallen is dat de platenmaatschappij.
The post Moet je een remix ook uploaden? appeared first on Buma/Stemra.