Op 10 februari werd na veel uitstel het wetsvoorstel auteurscontractenrecht door de Tweede Kamer behandeld. Alle aan het beraad deelnemende fracties (VVD, PVV, PvdA , SP en D66) waren tevreden met het wetsvoorstel en het bereikte akkoord over Artikel 45d.
Aanstaande donderdag (12 feb. 2015) vindt de stemming plaats en waarschijnlijk zal het wetsvoorstel met ruime meerderheid worden aangenomen. Het wetsvoorstel wordt 2,5 jaar na invoering tussentijds geëvalueerd en ook 5 jaar na invoering zal een evaluatie plaats vinden. Als de Eerste Kamer de behandeling van het wetsvoorstel tijdig afrond, zal de wetswijziging per 1 juli 2015 in werking treden.
Drie grote wijzigingen
Het wetsvoorstel Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de versterking van de positie van de auteur en de uitvoerende kunstenaar brengt volgens de staatssecretaris drie grote wijzigingen in de wet:
- De eisen voor het verlenen van een exclusieve licentie worden gelijkgesteld aan de eisen van overdracht;
- Om de maker te ondersteunen bij de onderhandelingen met de exploitant van het werk, worden een zevental bepalingen inzake de exploitatieovereenkomst in de Auteurswet opgenomen. Dit staat in artikel 25b tot en met 25h. Het gaat in dit verband onder meer om het recht op een billijke vergoeding, de bestsellerbepaling en de non uses bepaling;
- Om ervoor te zorgen dat de belangrijkste filmmakers kunnen delen in de opbrengsten van de exploitatie van het filmwerk, wordt het filmauteurscontractrecht gewijzigd en wordt de vergoeding voor bepaalde exploitatiewijzen voortaan door de collectieve beheersorganisatie rechtstreeks bij de exploitant geïnd.
Werkingssfeer
Er was zorg over de aanspraken van andere makers die een wezenlijke bijdrage aan een film leveren, maar die niet genoemd worden in Artikel 45d en niet betrokken zijn bij het PAM-RODAP akkoord. Dat betreft met name de animatieprofessionals en makers van special/visual effects. De Kamer wilde het gesloten akkoord niet openbreken. In een motie van Verhoeven (D66) wordt gevraagd bij de evaluatie ook de niet bij het akkoord betrokken partijen te betrekken. De staatssecretaris heeft al heeft toegezegd dit te doen.
Geschillencommissie
Platform Makers en Platform Creatieve Media Industrie hebben het afgelopen half jaar, op basis van de betreffende artikelen van het wetsvoorstel, constructief gewerkt aan de opzet van een werkbare gezamenlijke geschillencommissie auteurscontractenrecht.
Partijen zijn in een afrondend stadium van een concept reglement, maar kwamen net tijd te kort om een finale versie van dat reglement af te ronden. Dit positieve signaal was voor de staatssecretaris en de Kamer voldoende om er op te vertrouwen dat die geschillencommissie met laagdrempelige toegang voor makers en uitgevers/producenten er gaat komen. Maar om het belang daarvan kracht bij te zetten is de staatssecretaris via twee moties verzocht om alles in het werk te stellen dat deze geschillencommissie er komt en zo nodig wordt aangewezen.
Over de financiering is echter niet gesproken en dat is nog wel een aandachtspunt om die laagdrempelige toegang voor iedereen zeker te stellen.
Filmmuziek in opdracht
In februari 2014 kwam het voornemen van het Ministerie van Veiligheid & Justitie naar buiten om Artikel 45d van de Auteurswet zo te wijzigen dat het eigendomsrecht van werken die voor films worden gemaakt vervangen zou worden door een vergoedingsrecht voor de betrokken rechthebbenden. Dit zou dan ook voor filmmuziek gelden, terwijl dat voorheen niet het geval was. We hebben aangestuurd op een consultatie, de achterban opgeroepen zienswijzen in te dienen en het Ministerie geprobeerd te overtuigen van de negatieve effecten van dit voorstel. Gelukkig hebben velen aan die oproep gehoor gegeven en samen hebben we ervoor gezorgd dat de uitzondering voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers in het huidige wetsvoorstel is blijven bestaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robbert Baruch, robbert.baruch@bumastemra.nl.
The post Wetsvoorstel auteurscontractenrecht appeared first on Buma/Stemra.