Quantcast
Channel: BumaStemra
Viewing all articles
Browse latest Browse all 638

Flexibeler beheer biedt auteursrechthebbenden meer keuzemogelijkheden

$
0
0

Buma/Stemra heeft een aangepast uitzonderingssysteem voor de exploitatie van auteursrechten, het zogeheten opt-out systeem, geïntroduceerd. Daarmee worden auteursrechthebbenden, naast de al bestaande mogelijkheden tot flexibel beheer, meer duidelijke keuzemogelijkheden geboden voor het beheer van hun auteursrechten. Met de realisatie van het opt-out systeem loopt Buma/Stemra vooruit op de eisen van de eerder dit jaar aangenomen Richtlijn Collectief Beheer.

Met ingang van medio juni 2014 is het voor rechthebbenden mogelijk om de exploitatie van hun auteursrechten door Buma/Stemra in vijf verschillende categorieën uit te sluiten door middel van het opt-out systeem. De vijf hoofdcategorieën zijn als volgt ingedeeld:

  • Podia/Events
  • RTV & Simulcasting
  • Achtergrondmuziek
  • Mechanisch
  • Online

Wanneer u als lid of als aangeslotene gebruik wilt maken van de mogelijkheden die het opt-out systeem biedt en rechten dus wilt uitsluiten van het collectieve beheer door Buma/Stemra, dan kan dat per jaar met een opzegtermijn van tenminste drie maanden, dus voor 1 oktober 2014. Voor nieuwe leden geldt dat er per direct gebruik gemaakt kan worden van de mogelijkheid om rechten in de genoemde categorieën uit te sluiten van het collectieve beheer. Daarbij kunnen alleen rechten in de genoemde categorieën uitgesloten worden. Uitsluiting kan niet op basis van individuele werken (titels) of gebruikers. De nieuwe exploitatiecontracten en de wijzigingsformulieren zijn hier beschikbaar. Overigens is het mogelijk om je op een later tijdstip opnieuw aan te melden voor eerder uitgesloten rechten.

Het is onmogelijk om vooraf alle consequenties van het opt-out systeem exact te benoemen. Want naast een aantal concrete zaken, zal in de praktijk blijken welke gevolgen het uitsluiten van rechten van het collectief beheer (voor u) met zich mee brengt. Over alle ontwikkelingen zal Buma/Stemra u steeds op de hoogte blijven houden.
Vast staat dat de individuele auteur zijn stemrecht niet verliest omdat hij rechten uitsluit in één of meerdere categorieën. Wel zal dan nog wel steeds voldaan moet worden aan de voor stemrecht geldende voorwaarden. Daarnaast bouwt de rechthebbende geen pensioen op over de rechten die zijn uitgesloten van het beheer door Buma/Stemra. Tevens zijn de resultaten van de uitgesloten rechten niet meegenomen in de jaaroverzichten die door Buma/Stemra worden samengesteld. Additionele inkomsten zullen dus zelf verwerkt moeten worden, bijvoorbeeld voor opgave aan de fiscus.
Anderzijds verschaft het opt-out systeem de muziekauteur de vrijheid om flexibeler om te gaan met zijn rechten. Zo kan bijvoorbeeld in het online domein, op basis van individuele keuzes, gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om werken naar eigen inzicht in te zetten. Vanzelfsprekend zal de rechthebbende bij het uitsluiten van rechten een aantal zaken zelfstandig moeten regelen. Denk hierbij onder andere aan het onderhandelen over de gewenste vergoedingen voor gebruik, handhaving, controle en incasso.

Aanvullende initiatieven
Naast de invoering van het opt-out systeem, wordt tevens een aantal aanvullende initiatieven ontwikkeld die ondersteunend zijn aan flexibeler beheer:

1.  Onderzoek
Buma/Stemra zorgt ervoor dat er een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de effecten van flexibel beheer voor zowel rechthebbenden als consumenten. De uitkomsten van dit onderzoek zullen op een later tijdstip worden gepresenteerd. Momenteel wordt overleg gevoerd over de keuze voor het meest geschikte onderzoeksbureau en de hoofdvraag waarover het onderzoek uitsluitsel moet geven. Naar verwachting zal het onderzoek tot het einde van 2014 plaatsvinden, waarna de uitkomsten bekend gemaakt kunnen worden.

2.  Calculator
Om rechthebbenden en potentiële nieuwe leden inzicht te verschaffen, wordt een calculator gerealiseerd aan de hand waarvan leden en potentiele leden zich kunnen informeren over de gevolgen van de keuze voor gedeeltelijke of volledige rechtenoverdracht aan Buma/Stemra. Hierbij zal uitgegaan worden van verschillende gebruiksprofielen die aansluiten bij uiteenlopende groepen rechthebbenden.

3.  Kennisplatform
Buma/Stemra zet een kennisplatform op voor start-ups die hen de mogelijkheid biedt om tijdens bijeenkomsten in contact te komen met relevante marktpartijen. Voor deelname aan het kennisplatform nodigt Buma/Stemra start-ups en relevante marktpartijen zoals zoekmachines, mogelijke investeerders en rechthebbenden uit. Buma/Stemra zal bovendien de diensten van de participerende start-ups onder de aandacht brengen via de website van Buma/Stemra en social media.

4.  Symposium
Tijdens Eurosonic Noorderslag 2015 wordt een symposium georganiseerd. De thema’s van het symposium zijn flexibel beheer en innovatie en binnen deze thema’s komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals technologische innovatie en hoe het auteursrecht zich daartoe verhoudt, nieuwe verdienmodellen voor innovatieve diensten en muziekauteurs en alternatief flexibel rechtenbeheer in de online markt. Hiervoor zal actief samengewerkt worden met partners in het online domein. Doelstelling is om meer inzicht te verschaffen in de mogelijkheden van flexibel beheer, de kansen en mogelijkheden die hiermee ontstaan voor zowel deelnemers als start-ups en online muziekplatformen. Ook worden hier nieuwe initiatieven gepresenteerd.

Voor meer specifieke vragen kunnen rechthebbenden contact opnemen met de afdeling Service Rechthebbenden:
T: 023 – 799 7889
E: info@bumastemra.nl

The post Flexibeler beheer biedt auteursrechthebbenden meer keuzemogelijkheden appeared first on Buma/Stemra.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 638